Broj pregleda članaka
243650

BašJako

UKRCAJTE SE !

POSADA JEDRILICE BAŠJAKO VAS POZIVA DA NAM SE PRIDRUŽITE U OVOJ JEDINSTVENOJ AVANTURI

ODVEŽITE KONOPE I ZAJEDRITE SA NAMA

NAPUSTITE SIGURNU LUKU SVAKODNEVNICE

UHVATITE PASATE U SVOJA JEDRA

ISTRAŽUJTE, SANJAJTE, OTKRIJTE, UŽIVAJTE

 Pogledajte naš Brodski dnevnik/ LOGBOOK!  

 

Želeli smo da iskusimo raznolikost ovog sveta, da projedrimo sa vetrom hiljade milja kako bi stigli do zabačenih, neoštećenih luka, da obiđemo sela, istražimo kulture i upoznamo narode.

 

ŠTA RADIMO ?

 

Jedrimo polako oko sveta.

 

Bližimo se prirodi.

 

Za vreme dugih plovidbi, smenjujemo se danonoćno za kormilom, naizmenično dežuramo, kuvamo. Posmatramo kako se stvaraju oblaci. Posle kiše dolaze duge. Uživamo u igri delfina oko jedrilice, tražimo kitove. Vetar nas nosi.

 

Izbegavamo nevere. Priroda je nepredvidiva, sa olujama i neverama treba računati, ali ako smo pripravni možemo ih zaobići i čak iskoristiti njihovu energiju.

 

Jedrimo do mesta koja nisu na turističkoj karti.

 

Uživamo u uzbuđenju pred ulazak u nepoznatu luku, prvom pogledu na ostrvo, dok tražimo prolaz kroz koralne grebene, u istraživanju mesta i ostrva, u upoznavanju nekog dalekog naroda, njegove kulture, običaja, mitova.

 

Prilazili smo im otvorenog srca, stvorili smo mnoga prijateljstva, delili obroke i smeh.

 

Družimo se sa jedriličarima iz celoga sveta, razmenjujemo iskustva, snove i priče... i alat. Pomagali smo i pomagali su nam u nevolji.

 

Stvaraju se lepa i dugotrajna prijateljstva.

 

Polako menjamo pogled na svet.

 

Živimo spori ritam krstarenja, jer jedini način da se upozna svet je da živite sa njim.

 

Spremamo svoju hranu, ako nešto ulovimo, spremamo ribu. Pečemo svoj hleb, pravimo jogurt i sir. Isprobavamo lokalno voće i povrće, lokalne recepte. Ponekad izmišljamo recepte.

 

Jedrenje nije uvek lako.

 

Često ne možemo da planiramo, kasnimo, čekamo lepo vreme, sami popravljamo jedrilicu, čekamo delove, krpimo, pešačimo do prodavnice, peremo veš na ruke...

 

Stalno unapredjujemo, prepravljamo ili popravljamo jedrilicu. U tropskim uslovima duge plovidbe, treba stalno nešto popravljati.

 zasto sve to

ŠTA SMO NAŠLI?

Našli smo mnogo više. Pogledajte naš logbook!

 

U Karibima smo redefinisali vreme, u latinskoj Americi smo redefinisali iskrenost, u Polineziji smo redefinisali deljenje, u Tongarevi smo redefinisali zajednicu, u Fidžiju smo našli srdačnost, a među jedriličarima smo našli porodicu.  

 

 
 
Ekspedicija Bas Jako