Posada

Neli i Neša ulaye na Pacifik

Skiper/Kapetan

Nenad Tolmačević (Neša) iz Beograda Rođen 01.10.1950.g. 
Po zanimanju brodograditelj.
Iskustvo: Jedriličar preko 30 godina ( prestao da broji pređenu miljažu još pre 15 godina kada mu je lični log bio na 10.000 milja), radio kao instruktor jedrenja i deliveri skiper.
Jedrio: Jadran, Egej, Jonsko, Mediteran, Crveno more, Atlantik i Karipsko more i Pacific
Licence: Offshore skiper, Sailing instructor
Motiv: Cirkumnavigacija

 

Co Skipper

Neli Branković iz Beograda Rođena 22.07.1962. g 
Po zanimanju ekonomista
Iskustvo: prejedrila preko 15.000 milja Jedrila: Jadran, Jonsko, Egej, Mediteran, Atlantik i Karipsko more, Pacifik
Licence: Competent crew
Motiv: Da istrazi svaki ćošak sveta
  

 

I vi možete biti posada jedrilice Bašjako!

Na zahtevnijim delovima kao sto su prelazak Atlantika, Pamanski kanal, Pacifik i na drugim ozbiljnim pasažima možemo primati samo posadu sa jedriličarskim znajem, iskustvom, kao i jakim psiho-fizičkim karakteristikama. Naglasak stavljamo naročito na psihičku snagu jer je potrebno  provesti 20 do 30 dana na vrlo malom prostoru, sa drugim članovima posade, često u ni malo ugodnim uslovima. Kolegijalnosti i timski rad su naričito važni u kriznim situacijama i pod velikim stresom. Na ostalim rutama posada ne mora da ima jedriličarsko iskustvo, već samo da se oprobala na vodi i u prirodi. Molim vas pročitate deo: "Postavite sebi pitanje!.
 
Svi članovi posade moraju biti zaljubljenici u more i jedrenje
 
Pogledajte dole album članova posade jedrilice
 
 
 
Posada stigla u SAD
Posada stigla u SAD
Kapetan Neša i Milan Milosavljevic (prvi s leva) stigli su u Ameriku još u Aprilu '05 da pripreme jedrilicu za jedrenje preko Atlantika. Neli, Aleksandar Simonovski-Rale (drugi s leva), Periša Đinđić (treći sa leva) i Dule Čurčin (drugi sa desna) stigli su u Maju. Nažalost, zbog tzv "profesionalizma" aneričkih majstora, kasnilo se, pa su preko Atlantika jedrili samo Periša, Milan, Neli i Neša
Posada prejedrila Atlantik 2005.g.
Posada prejedrila Atlantik 2005.g.
Put od Amerike do Azora prejedrili su (sa leva na desno) Milan Milosavljević -Miki, Nenad Tolmacević, Periša Đinđic i Neli Branković. Neli je napustila posadu na Azorima, Miki je plovio do Portugala, pa su samo Perisa i Neša prejedrili ceo put. Dragan Keckarević-Keca se pridružio posadi od Sagres-a do Sardinije.
Posada zajedrila iz Bara
Posada zajedrila iz Bara
2007. g Basjako je krenuo na jedrenje oko sveta. Dragan Keckarević i Dragana Petković su plovili sa Bašjakom na prvoj turi putovanja od Bara do Hamameta u Tunisu. Dragana nam se opet pridružila na relaciji Grenada-Trinidad taman na vreme za Karneval u Trinidadu.
Prejedrili Atlantik 2007.g
Prejedrili Atlantik 2007.g
Goran Grcić-Grca i Olle iz Švedske su se pridružili Bašjaku na Tenerifama, na Kanarskim ostrvima i prejedrili Atlantik do Santa Lucije. Jedrenje je prošlo bez ikakvih problema i posada se odlićno slagala.
Posada za Panamski kanal
Posada za Panamski kanal
Za prolazak kroz Panamski kanal na Bašjako su se ukrcali Rikardo-kanalski savetnik, Marija Elena (Venezuela) i Bart (USA) sa jedrilice "Not so Interim", i Reine (USA) sa jedrilice "Griffin". Posada je, u skladu sa pravilima Panamskog kanala, bila potrebna da rukuje kanapima. Uz podršku dugogodišnjih jedriličara, kanal smo prošli lagodno i uz puno smeha.
Stalna Posada jedrilice Bašjako
Stalna Posada jedrilice Bašjako
Kapetan Neša i Admiral Neli se redovno konsultuju da pronađu najbolji kurs pri datim vremenskim uslovima. Jedrenje oko sveta podrazumeva da se stalno plovi u nepoznatim vodama.
Ekspedicija Bas Jako